woensdag 27 mei 2015

Wilde planten eten

Tijdens de Lentefair Oosterpark konden er bij de kraam van Bloemenpad wilde planten en bloemen geproefd worden ook was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een wandeling waarbij op zoek werd gegaan naar eetbare wilde planten in het park.
Als wilde planten en bloemen zo lekker zijn waarom is het dan geen gemeengoed? Klaarblijkelijk pure onwetendheid want het eerste wat ik te proeven krijg is een cracker met een pesto gemaakt van look-zonder-look, brandnetel en zevenblad (recept) en het is heerlijk misschien wel nog lekkerder dan gewone pesto.

Vervolgens krijg ik de mogelijkheid om wat losse planten en bloemen te proeven. Behalve het steeltje van het madeliefje zijn ze allemaal opvallend lekker. Het is ook zo leuk om een bloemetje te eten!
Madeliefjes, Vergeet-me-nietjes en Vrouwenmantel

Niet alle bloemetjes zijn leuk om te eten, zo is de boterbloem giftig voor mensen en sommige eetbare wilde planten lijken veel op giftige wilde planten het is daarom niet verstandig om te gaan plukken als je hier nog geen ervaring mee hebt. Een andere reden om niet op eigen houtje te gaan wildplukken is omdat sommige plantjes beschermd zijn zoals de lekkere daslook, in het Oosterpark hebben we er geen gebrek aan maar het is een zeldzaam plantje in Nederland.
Een overvloed aan daslook in het Oosterpark
Het voordeel van het eten van wilde planten is dat ze een hoge voedingswaarde hebben. Ze groeien op de ideale plaats voor hen bijvoorbeeld juist in de schaduw of op een bepaalde soort grond en daardoor kunnen ze zich optimaal ontwikkelen en groeien. Ook moeten zij zich weren tegen weersomstandigheden, insecten enz. de stoffen die zij daarvoor aanmaken komen ook de mens ten goede en zorgen voor deze natuurlijke hoge voedingswaarde.
Look-zonder-look één van de ingrediënten die de pesto zo lekker maakt!

Veel planten kunnen goed gebruikt worden als toevoeging aan soep, omeletten en smoothies. Zo hoef je niet ineens je hele voedingspatroon om te gooien en kun je stap voor stap iets nieuws proberen.

Wil je zelf eens wandeling maken of koken met wilde planten? Kijk dan op de website van Leah Groeneweg van Bloemenpad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten