donderdag 9 april 2015

Mars tegen Monsanto

De mars van 2014
Monsanto is een Amerikaanse zadenfabrikant. Normaal gesproken komen uit zaden plantjes voort, waar weer zaden uit voort kunnen komen waar weer plantjes uit voort kunnen komen. Bij een belangrijk deel van de Monsanto zaden is dit niet zo. Deze op een hele specifieke manier genetisch gemanipuleerde zaden brengen een plantje voort en daar eindigt het waardoor men opnieuw zaden moet kopen. Dat is de handel.

Als het hierbij zou eindigen was de situatie misschien nog niet zo alarmerend. Deze zaden die door de wind op andere plaatsen dan enkel de bedoelde akker terecht komen, wat de normaalste zaak van de wereld is, kunnen daar ook nog andere zaden op een genetisch niveau beïnvloeden. Monsanto die een patent op het zaad heeft zegt vervolgens tegen alle boeren waar deze zaadjes heen dwarrelen en daarnaast ook nog eens de natuurlijke zaden beïnvloeden: u heeft ons patent geschonden. Wilt u even betalen? Zo hebben zij het overgrote gedeelte van de Amerikaanse markt in handen gekregen. Er bestaat ook de kans dat voeding die voortkomt uit deze zaden zoals mais en soja ook mensen en dieren, genetisch beïnvloeden.
Noorderplantsoen Mars tegen Monsanto 2014
Met TTIP bestaat de kans dat Monsanto deze praktijken ook in Europa mag uitvoeren. Zo ver is het nog niet. Daarom is er op 23 mei 2015 de demonstratie: Mars tegen Monsanto. Het duurt van 13.00 tot 17.00 uur en begint in het Noorderplantsoen. Er zullen sprekers aanwezig zijn die meer vertellen over gezonde voeding, wat er aan de hand is met genetisch gemanipuleerd voedsel, Monsanto en TTIP. Deze demonstratie is onderdeel van een wereldwijde actie in 400 plaatsen in Europa, Azië, Australië, Noord Amerika, Zuid Amerika, Afrika en Zuid Afrika.

We zullen jullie op de hoogte houden van het programma wat later bekend wordt gemaakt. Voor meer informatie:

De website voor Groningen: http://marstegenmonsanto.tk/
De 400 plaatsen wereldwijd op de internationale website: http://www.march-against-monsanto.com/events/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten