woensdag 15 april 2015

Bakkerij Staghouwer meer dan biologisch brood

Ale Havenga: de spelt verbouwer
Razend populair is het biologische brood van Bakkerij Staghouwer. Des te vroeger je komt, des te meer keuze je hebt. De Cardos Meergranen is de hardloper maar ook de Spelt, de Cardos Noten-Rozijnen en Cardos Rogge Wit zijn erg gewild. De broden worden vernoemd naar het tarweras waarvan ze gemaakt zijn. De gewilde Cardos broden zijn dus gemaakt van het Cardos tarwe dat wordt verbouwd door Piet van Zanten in Garmerwolde.

2 jaar geleden hebben de Staghouwers de omslag naar biologisch gemaakt. Daar komt meer bij kijken dan enkel het wisselen naar biologische producten. Om een voorbeeld te noemen, een alledaagse bakker haalt zijn meel bij de meelfabriek. In de fabriek wordt het meel zo constant mogelijk gemaakt door er bijvoorbeeld eiwitten en conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Dit is met het meel van Bakkerij Staghouwer niet zo, dit meel gaat van de molenaar direct naar de bakker. Daar wordt het echte ambachtelijk vakmanschap op de proef gesteld om een zo constant mogelijk brood te maken. Dat gaat ze goed af! Het desem waarmee ze werken is inmiddels 2 jaar oud. Steeds komt daar een stukje bij en gaat er een stukje af. Binnenkort gaan we dieper in op desem.

Wil je zelf aan de slag? Dat kan, met speltbloem en meel, Ommelander bloem en meel en musli in voorverpakte mixen kun je de ambachtelijke bakker in jezelf op de vrije loop laten. Laat je huis naar versgebakken brood geuren of koekjes natuurlijk. Het moeilijkste is misschien wel het wachten tot de baksels afgekoeld zijn voordat je ze kunt snijden en opeten.

Bakkerij Staghouwer
Hoofdstraat 32
Tolbert

en

Samuel Leviestraat 57
Leek

In Groningen kun je bij Ekoplaza aan de Nwe Ebbingestraat 49 dagelijks terecht voor brood van Bakkerij Staghouwer en maandelijks op de Ommelandermarkt.

http://www.bakkerijstaghouwer.nl/#!/
Facebook: https://www.facebook.com/staghouwer?fref=ts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten