maandag 9 juni 2014

DIY: natuurlijke zonnebrandcrème maken

Natuurlijk liggen we allemaal graag in onze blote billen op een kleedje in het gras (toch!?). Maar op de blaren zitten... Not so much...

Met deze zalige zonnige vrije dagen, gaat het soms maar wat hard met die zonnestralen. Smeren, smeren, smeren, dus! Van die keren dat we dat vergeten waren, weten we immers allemaal wat de gevolgen kunnen zijn. Ook kennen we natuurlijk de alarmerende berichten over de langetermijngevolgen van huidverbranding. Jaaa-ja, we weten het; smeren!
Echter worden deze berichten de laatste tijd deze steeds meer aangevuld met enge verhalen over de giftige stoffen in reguliere zonnebrandcrèmes, zoals BPA, parabenen en nano-deeltjes.

Maak je eigen zonnebrandcrème! 
Misschien heb je helemaal geen zin je te verdiepen in het grijze gebied aan tegenstrijdigheden hierover? Maar ook niet in het smeren van gif op je lijf? Maak dan je eigen zonnebrandcrème, supersimpel en goedkoop, maar boven alles natuurlijk en gifvrij!!


De basis voor zonnebrandcrème is natuurlijke plantaardige olie, het liefst biologisch en koudgeperst, en soms gedistilleerd water. Een beetje bijenwas maakt de crème waterproof en wat druppels vitamine E zorgen dat de olie niet ranzig wordt. Als je ook wolvet, shea- of cacaoboter door je crème mengt, wordt deze extra verzorgend. Het toevoegen van (nano-vrije) zink- of titaandioxide is ook zeer sterk aan te raden, dit zijn heel belangrijke minerale zonnefilters die door veel natuurcosmeticamerken gebruikt worden. Tot slot kun je ook enkele druppels etherische olie toevoegen, niet alleen voor de geur, maar ook voor hun eigenschappen. Let er wel op dat deze olie geschikt is om in de zon te dragen en gebruik zeker niet teveel hiervan.
Zie dit filmpje voor een voorbeeldrecept van kokosolie, olijfolie, sheabutter, bijenwas en zinkoxidepoeder en experimenteer vervolgens naar je eigen behoefte.

Een crème maak je over het algemeen door simpelweg het vetdeel (behalve de etherische olie) en het water apart au bain-marie te verwarmen tot ca 60 graden Celsius. Dan even goed je best doen op het roeren, terwijl je het water eerst druppeltje voor druppeltje, later beetje bij beetje, toevoegt aan het vetdeel. Et voilà! Etherische olie en andere ingrediënten die je beter niet kunt verwarmen, voeg je toe als de crème afkoelt, terwijl je af en toe het mengsel goed doorroert.

Houdbaarheid
Een zelfgemaakte crème is altijd minder goed houdbaar dan de varianten uit de winkel, die allerlei chemische houdbaarheidsmiddelen moeten bevatten. Daarom is het goed je crème in de koelkast te bewaren en niet teveel in 1 keer te maken. Ook is het belangrijk heel schoon te werken en ook je materialen zo steriel mogelijk te maken. Haal je crème ook het liefst met een schone lepel o.i.d. uit de pot. Of maak hem zo dun, dat je hem met een spuitfles op kunt spuiten.

Zonwerende eigenschappen van diverse oliën 
Kies als basis bijvoorbeeld kokosolie, dat is supergoed voor je huid. En het reflecteert het licht, waardoor je tot 20% minder UV schade oploopt, sommige mensen smeren zelfs slechts pure kokosolie ter bescherming tegen de zon.
O.a. de volgende oliën hebben ook van nature een SPF (Sun Protection Factor):
SPF 38-40: wortelzaadolie
SPF 28-50: frambozenzaadolie
SPF 20: tarwekiemolie
SPF 4-15: avocado-olie
SPF 2-8: kokosolie
SPF 2-8: olijfolie
SPF 6: macadamia-olie
SPF 5: amandelolie
SPF 3-6 sheaboter
SPF 4: jojoba-olie

Druk met belangrijkere dingen, zoals in de zon liggen?
Geen zin in knutselen, koop dan bijvoorbeeld deze gifvrije, 100% biologische zonnebrandcreme gemaakt van o.a. zonnebloemolie, palmolie, kokosolie en sheaboter.


1 opmerking: