zondag 27 april 2014

De schat van De Landskeuken

Donderdag 17 april was Groene Groninger te gast bij De Landskeuken in Roden. Het was een hele boeiende en smaakvolle avond.
Culinair Etnoloog Carolina Verhoeven beheert een enorme en een heel waardevolle schat aan informatie. En weet dit te gebruiken om supergezond én heerlijk voedsel te maken van planten uit eigen omgeving.

O.a. gedroogde bloemen, groenten en kruiden.
Eigenlijk gaat Carolina om met voeding, zoals het waarschijnlijk al onze oma's nog zo gewoon was. Op de manier die ons ook steeds vaker wordt aanbevolen in verband met onze hedendaagse welvaartsziektes. Wat meer tijd en aandacht aan ons eten besteden, zelf bereiden, meer puur, minder bewerkt. Ook meer planten eten, meer gevarieerd en meer lokaal en met de seizoenen mee...
Oftewel: meer zoals men vroeger at.

De tijd is zo snel veranderd en versneld, dat we de kennis van onze vorige generaties wat uit het oog zijn verloren. Over bijvoorbeeld lokale en wilde planten, de manieren van bereiden en conserveren en de toepassingen als onder andere medicijn. Deze traditionele kennis over onze voeding is culinair erfgoed, aldus Carolina Verhoeven, die samen met anderen De Landskeuken beheert. Haar missie is deze kennis op eigentijdse manier over te dragen op de jongere generatie om ze zo aan te sporen meer duurzaam om te gaan met voedsel. 



Met respect voor de natuur en aandacht voor de seizoenen en dat wat in onze eigen omgeving groeit. Zoals zij het van huis uit heeft mee gekregen, vertelt zij deze avond. Als er iemand ziek was, dook men eerst de keuken of kruidenvoorraad in. Er werd gekeken naar en gebruik gemaakt van alles wat er om hun heen groeide. En dit ging vanuit groot respect; niet meer nemen dan je nodig hebt en met een moment van dank voor wat de natuur ons biedt.

Carolina Verhoeven bij een deel van de collectie
Deze donderdagavond richt Carolina zich op lokale kruiden en bloemen, die altijd onmisbaar waren in de keuken. Nuts-planten, noemt Carolina ze ook wel. Want hoewel ze in boeketten prachtig zijn en in de natuur nog meer hun waarde kennen, zijn ze ons vooral ook van nut op ons bord. Uitgebreid horen we over bloemen en kruiden uit deze omgeving, over hun eigenschappen, de manieren van gebruik, én natuurlijk de smaak, die we zelf ook uitvoerig mogen proeven.

Aan bod komen de stinsenplanten van de Havezate; de planten die lang geleden bij de eerste stenen gebouwen zijn aangeplant. En het nut en gebruik in de keuken van onder andere daslook, hanenpoot, vlier, paardenbloem, groot hoefblad, druivenblad, bijenwas, schapenwol.
En nog veel meer, teveel om op te noemen. Maar ook veel beter in het echt te ervaren, bekijken, besnuffelen én beproeven.

Een echte aanrader dus, zeker voor ons groen-doeners. Er gaat een wereld voor je open! 
Bezoek bijvoorbeeld één van de volgende evenementen:
8 mei - lamsvlees uit Foxwolde
7 juni - tradities van het brood
17 juni - oud Hollandse keuken
6 juli - nationale weckmarkt “Heel Holland Weckt”
Zie de uitgebreide info in onze agenda.


In De Landskeuken wordt traditionele kennis over voeding verzameld, toegepast en doorgegeven aan onze generatie. Het is een kenniscentrum en museum en daarnaast een plek voor lezingen, proeverijen en workshops. De Landskeuken bevindt zich in Havezate Mensinge in Roden. www.delandskeuken.nl. Enkele recepten van Carolina vind je hier.

Boter, 13 jaar bewaard gebleven in groot hoefblad
Vlierbloesemsiroop, paardenbloemsiroop en appeldiksap
Gedroogde tomaat in prachtige kleuren
Daslookboter
Daslookpesto en daslookbrood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten