vrijdag 8 juni 2012

De ACtertuiM



Achtertuim

Veel stadsbewoners dromen er van: een klein tuintje om je eigen groente in te verbouwen. Bij voorkeur samen met anderen, met wat hulp, en dan nog het liefst zonder al te veel onkruid of land dat omgespit moet worden. Voor zo’n 30 stadsbewoners werd deze droom bewaarheid op het terrein van een oude mengvoerfabriek.

De ACM silo (Aankoop Centrale Groningen) was ooit een handel in diervoeders en landbouwproducten. Inmiddels staat het al weer enkele jaren leeg. Eigenaar huurvereniging Lefier wil het pand of het terrein op den duur opknappen en dan appartementen voor jongeren, een restaurant, of een culturele ontmoetingsplek bouwen. Tot het zover is heeft Lefier, uit de goedheid van diens hart of als slimme marketingtruc, het terrein beschikbaar gesteld voor hip tuinierend Groningen. Lefier stelde het terrein en de pallets beschikbaar, de tuintjes werden door de deelnemers zelf gemaakt.


Op een regenachtige zaterdag verzamelden alle deelnemers zich om, versterkt door worteltaart en kruidenthee, van de pallets kleine vierkante meter-moestuinen te bouwen en die te vullen met aarde. Van de overige pallets werd een omheining gemaakt om de moestuinen heen, meer voor de sier dan ter bescherming. Ook werd er een ingenieus watersysteem aangelegd van regenpijpen en emmers. Hiermee kan water uit de nabijgelegen vaart geput worden.


Vierkante meter-moestuin

Het principe van de vierkante meter-moestuin is de laatste jaren in opkomst in Nederland, en grote bouwmarkten zijn al druk bezig er munt uit te slaan. Gelukkig is de vierkante meter-moestuin een principe, en geen commercieel product, dus kun je die gewoon zelf maken.
Het idee is dat een terrein van 1 m² wordt afgebakend (met pallets, stenen, een bak, of wat dan ook). Deze ruimte wordt door touwtjes onderverdeeld in 9 gelijke vakken, zodat je in elk vak een andere groente kunt zaaien. Vaak zie je in de moestuin ook een speciale mengeling van bodemmateriaal, bijvoorbeeld gelijke delen nieuwe tuinaarde, compost en scherp zand. Daardoor groeien de planten extra goed en hoef je minder onkruid te wieden.  

Dit is ook het voordeel in de AChtertuiM: de verse grond zorgt voor weinig onkruid, de grote open ruimte er om heen zorgt voor weinig slakken. Wel werden een aantal boerenkolen dit jaar geplaagd door de rups van het koolwitje (en het hek werd geplaagd door vandalen).


Herfstgroenten

Omdat we pas laat in de zomer begonnen met de tuintjes was de plantenkeuze wat beperkt. Dankzij de naastgelegen kweker Tuin in de Stad, die iedereen van jonge plantjes voorzag, kon er toch nog veel geoogst worden voor de winter echt aanbrak. Ook hadden veel mensen thuis al voorgezaaid, en de nieuwe planten konden uitgeplant worden zodra de tuintjes klaar waren.
Door de late start waren een aantal planten extra populair: de snelle groeiers zoals allerlei soorten sla, preien en wortels en koolrabi, en daarnaast de winterharde groenten zoals boerenkool en spruitjes. Verder zag je veel bieten, doperwten, bloemkolen en broccoli’s. Een enkele overactieve tuinder bouwde van regenpijp een aanbouw aan zijn tuin om extra veel andijvie te kunnen kweken.

 Samen werken

Behalve tuinieren in er in de achtertuim veel gedaan om samen te komen en te genieten van dit stukje open ruimte tussen stad en bedrijventerreinen. Afgelopen jaar was er, na het bouwen van de tuintjes en een opruimdag, ook een circus voor kinderen, een barbecue, en een pompoensoep-dag. Dit jaar zijn er ook weer grootse plannen voor de AChtertuiM: er wordt een moestuin cursus georganiseerd, en er staat een grote partytent voor nieuwe initiatieven. Iedereen die wil kan hier zijn evenement in organiseren, van een wild feest tot een breikransje, of misschien wel een wild breifeest.
En dat laat gelijk het mooie zien van de AChtertuiM: samen werken, samen plannen maken en gelijk uitvoeren, en vertrouwen op de creativiteit en kracht van de deelnemers. En het werkt! Dat zie je wel aan de mooie tuintjes, en de deelnemers die elke keer met wat verse groente naar huis gaan. Kom eens kijken!    

De ACM silo en de tuintjes vind je aan de Friesestraatweg, tussen de nieuwe Jumbo en Vinkhuizen. http://achtertuim.nl/

(GdJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten