zondag 10 juni 2012

Tuinieren in de openbare ruimte


Guerilla Gardening is het aanleggen van een tuintje in de openbare ruimte. Mag dat? Eigenlijk niet, maar meestal wordt het oogluikend toegestaan als je een verloren stukje groen eens goed onder handen neemt. De redactie van de Groene Groninger bestaat uit ervaren Guerilla Gardeners en speciaal voor deze editie legden we een nieuw tuintje aan in het openbaar groen. Zo gingen we te werk:

1. Kies een locatie

 Het is handig een plek te kiezen met voldoende zonlicht en dicht bij je huis, zodat je in de zomer je plantjes water kunt geven. Maak alvast een plan: welke materialen en plantjes heb je nodig? Wij kozen voor de border rond een boom, maar eigenlijk volstaat elke kale plek die wel wat opgefleurd kan worden.




2. Bereid je voor

Zoek medestanders die je willen helpen, zaai alvast wat plantjes voor en zoek je tuingereedschap bij elkaar. Wij voorzagen onze tuin van een flinke dosis zomerbloeierszaad en plantten doperwten. Doperwten zijn sneller klimmers die straks prachtige bloemen geven, en erwten natuurlijk. 



3. Ga aan de slag!

Als je een grote tuin gaat aanleggen en misschien weerstand van gezaghebbers denkt te ondervinden, kun je je tuin het beste ’s nachts aanleggen. Wij deden het gewoon overdag, niemand die er vreemd van opkeek.





4. Maak je tuin bekend


Als je voorbijgangers wil laten weten dat zich hier een heus guerilla tuintje bevindt, kun je een bordje bij je tuin plaatsen. Deze bijvoorbeeld >

(SF)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten