Een keurmerk zoals een keurmerk bedoeld is, als stempel voor
onderscheidende kwaliteit, dat is het Gras keurmerk! Dit keurmerk staat onder
andere voor het kleinschalig houden van dieren. Wim Brinkman en Greet Hospers zijn de houders van
het Grasdierdorp in Drouwenerveen waar
zo’n 50-100 varkens, 700 kippen en 50 lammeren en schapen worden gehouden.
zo’n 50-100 varkens, 700 kippen en 50 lammeren en schapen worden gehouden.
Wim is zelf achter de kraam te vinden met een enorm
assortiment droge worst. Mijn favoriet is de Hunze, een typisch Groningse worst
met kruidnagel maar ook de nieuwe Pamplona met paprika is zeker een aanrader. Gelukkig
kan er altijd geproefd worden. Verder zijn er ook speklapjes, fijne vleeswaren
en advocaat (zoals een import Groninger dat noemt). Deze kraam staat iedere
eerste zondag van de maand op de kleine bio-markt naast de Aa-Kerk en iedere
tweede zaterdag van de maand op de Ommelandermarkt op het Ciboga-terrein.
Hierbij een aantal handige overzichten met de kenmerken van het Graskeurmerk en vergelijkingen met andere keurmerken en de huidige maatstaven.
Aantal dieren per stal (+weiden)
Varkens: vergelijking Scharrel, EKO en Gras keurmerk
Vergelijking tussen Graskeurmerk en Vrije Uitloop
* De kippen hebben in dit geval dus wel de optie om naar buiten te gaan maar komen desondanks toch niet buiten.* Volières zijn kippenflats, geen romantische ruim opgezette kooien.
Vergelijking: kippen Scharrel, Gras en EKO
Stefania Pönitz
Geen opmerkingen:
Een reactie posten