dinsdag 18 november 2014

Keurmerk opluchting

Een keurmerk zoals een keurmerk bedoeld is, als stempel voor onderscheidende kwaliteit, dat is het Gras keurmerk! Dit keurmerk staat onder andere voor het kleinschalig houden van dieren. Wim Brinkman en Greet Hospers zijn de houders van het Grasdierdorp in Drouwenerveen waar
zo’n 50-100 varkens, 700 kippen en 50 lammeren en schapen worden gehouden.

Wim is zelf achter de kraam te vinden met een enorm assortiment droge worst. Mijn favoriet is de Hunze, een typisch Groningse worst met kruidnagel maar ook de nieuwe Pamplona met paprika is zeker een aanrader. Gelukkig kan er altijd geproefd worden. Verder zijn er ook speklapjes, fijne vleeswaren en advocaat (zoals een import Groninger dat noemt). Deze kraam staat iedere eerste zondag van de maand op de kleine bio-markt naast de Aa-Kerk en iedere tweede zaterdag van de maand op de Ommelandermarkt op het Ciboga-terrein.

Hierbij  een aantal handige overzichten met de kenmerken van het Graskeurmerk en vergelijkingen met andere keurmerken en de huidige maatstaven.

 Aantal dieren per stal (+weiden)

Varkens: vergelijking Scharrel, EKO en Gras keurmerk 

Vergelijking tussen Graskeurmerk en Vrije Uitloop
* De kippen hebben in dit geval dus wel de optie om naar buiten te gaan maar komen desondanks toch niet buiten.
* Volières zijn kippenflats, geen romantische ruim opgezette kooien.

Vergelijking: kippen Scharrel, Gras en EKO

Stefania Pönitz 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten