woensdag 22 oktober 2014

Beter Leven week


Diervriendelijk vlees bestaat niet, maar het kan wel veel diervriendelijker. Samen met de Dierenbescherming werken steeds meer boeren, winkels, cateraars en fabrikanten hieraan. Om de aandacht op dit keurmerk te vestigen, startte afgelopen maandag de Beter Leven week. Op de campagnewebsite Genietenmetsterren.nl staan leuke winacties en aanbiedingen en vind je bij welke Beter Leven boeren je het komend weekend een kijkje in de stal kunt nemen.

Waarom het Beter Leven keurmerk?
De Dierenbescherming zou natuurlijk het liefst zien dat mensen helemaal geen vlees meer eten. Omdat dit niet realistisch is, pleiten ze voor 'minder, maar beter'. In de Nederlandse veehouderij leven maar liefst 450 miljoen dieren. Helaas wordt hiervan nog geen 1% in diervriendelijkere systemen gehouden zoals het biologische. Voor veel consumenten en boeren blijkt de stap naar biologisch te groot. Om ook het leven van die overige 99% dieren te verbeteren, heeft de Dierenbescherming in 2007 dit keurmerk gelanceerd. Hiervoor zijn afspraken gemaakt over belangrijke zaken voor het welzijn van de dieren, waaronder bijvoorbeeld leefruimte en transport.

Het sterrensysteem
Het keurmerk kent varianten met 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Bijvoorbeeld:
* Bij 1 ster krijgt een kuiken meer tijd om te groeien en meer ruimte en afleiding.
* Bij 2 sterren krijgt een varken stro en uitloop naar buiten.
* 3 sterren is het meest diervriendelijk en is in dit opzicht vergelijkbaar met biologisch. 

Op de Beter Leven site van de Dierenbescherming, kun je per diersoort lezen welke afspraken er gemaakt zijn voor de verschillende stervarianten. In 2012 is de mijlpaal bereikt van 15 miljoen dieren die een beter leven kregen dankzij het Beter Leven kenmerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten