
Nu
gezond, of later ziek?
Volgens
Rineke moeten we kiezen: nu een beetje aandacht besteden aan
gezondheid, óf later veel aandacht besteden aan ziekte. Maar wat is
dan gezond? Dat hierover veel misverstanden bestaan, ziet Rineke
dagelijks in haar praktijk voor orthomoleculaire- en
natuurgeneeskunde. Er is zoveel ingewikkelde en tegenstrijdige
informatie, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien.
Terwijl het volgens Rineke heel simpel is, als we terug gaan naar wat
we altijd al wisten. Want we verschillen genetisch maar heel weinig
van de oermens, dus zijn we qua behoeftes aan bouw- en brandstoffen
nog steeds ingesteld op het jagen/ verzamelen van toen.
Oergenen vs welvaarstziektes.
Onze
cellen functioneren dus nog net zo als toen we oermens waren, volgens
Rineke. In het biochemisch functioneren van deze cellen ligt het
verschil tussen gezond zijn en ziek zijn, want dit beïnvloedt alle
processen in ons lichaam. Dus is er een optimale aanmaak van energie
op celniveau nodig, om ook optimaal te kunnen functioneren op fysiek
en psychisch/ emotioneel niveau. En als er geregeld sprake is van een
tekort aan voedingsstoffen of een overschot aan afvalstoffen, heeft
dit consequenties voor de rest van onze gezondheid. Voor een optimale
biochemie, is naast beweging, ontspanning en supplementen, voeding
van hoofdbelang: goede, gezonde en volwaardige voeding met de juiste
bouw- en brandstoffen.
Dat
onze biochemie tegenwoordig verre van optimaal is, uit zich in de
vele chronische welvaartsziektes, zoals hart- en vaatziektes. In
plaats van ze te behandelen met bijvoorbeeld medicatie, kunnen we ze
volgens Rineke beter zien als signaal van een disbalans op celniveau.
Zij vertelt dat 80 tot 90% van deze hedendaagse ziektes voort komt
uit omgevingsfactoren: door de verandering van onze leefstijl en
voeding.
In
50 jaar tijd zijn we bijvoorbeeld 35% van onze spiermassa kwijt
geraakt. Maar vooral de kwaliteit van ons voedsel is zeer sterk
achteruit gegaan, door hoe we onze grond en onze producten
behandelen. Denk aan het effect van kunstmest en zure regen, maar ook
de uitvoerige bewerking van ons voedsel, die ervoor zorgen dat er
veel voedingsstoffen verloren gaan. Onbewust vullen we vaak onze
maag, zonder onze cellen daadwerkelijk te voeden. Daarnaast zijn we
veel onnatuurlijke stoffen gaan toevoegen aan ons eten, zoals
conserveringsmiddelen, smaakversterkers, transvetten, suiker en
indirect ook antibiotica en bestrijdingsmiddelen. Met als gevolg dat
we ook nog een stuk minder kruiden en specerijen zijn gaan gebruiken,
die juist veel gezondheidsvoordelen hebben.
Niet
vullen, maar voeden.
Naar
schatting kan zeker 70% van onze ziektes voorkomen worden met de
juiste voeding. Dus met de keuzes die we maken in ons voedingspatroon, hebben we veel controle over onze
gezondheid. Eten
we om te vullen, of om te voeden of zelfs te genezen?
De
sleutel ligt in het zelf bereiden van je eten. Geen kant-en-klaar
eten, want vaak zijn deze zakjes, pakjes, kant-en-klare sauzen,
etc. overmatig bewerkt en zitten ze vol met ongezonde toevoegingen.
Door zelf te maken, kun je zelf bepalen en kiezen voor volwaardige,
onbewerkte ingrediënten die je met kruiden en specerijen
een groot gezondheidseffect kunt geven. Dat dit helemaal niet
moeilijk hoeft te zijn, laat Rineke zien in de vele recepten in
haar boeken.
* Zorg voor een goede combinatie tussen langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten:
- Koolhydraten (ongeveer 50%): groente, fruit en knolgewassen.
- Eiwitten: eieren, noten, zaden, vlees van dieren die natuurlijk leven.
- Gezond vet: vette vis, noten en zaden.
* Kies voor pure, onbewerkte producten. Deze bevatten over het algemeen veel meer voedingsstoffen dan hun 'leeg-geraffineerde' soortgenoten. Zo heeft fructose uit bewerkte mais een heel ander effect dan uit vers fruit. Geraffineerde suiker kun je vervangen door rauwe kokosbloesemsuiker, palmsuiker of stevia. Als zout kun je het beste het zeer gezonde Keltisch zeezout gebruiken.
* Eet
zoveel mogelijk biologisch, wat we tot voor kort nog niet eens
anders kenden. Door de manier van produceren zijn biologische
producten rijker aan voedingsstoffen. Bovendien bevatten ze minder
toevoegingen, antibiotica en bestrijdingsmiddelen.
* Eet
niet teveel granen, zuivel, aardappelen en peulvruchten. Aangezien
wij deze producten pas zijn gaan eten toen we met landbouw begonnen,
zo'n tienduizend jaar geleden, zijn onze genen hier nog niet goed
aan gewend. Ze worden dan ook vaak gelinkt aan diverse chronische
klachten.
* Wees niet bang voor vet en cholesterol, dit zijn heel belangrijke en waardevolle stoffen voor onze cellen. Kies voor de juiste vetten en zoek naar een goede balans. Minder gezond zijn vetten die intens bewerkt zijn, of die afkomstig zijn van dieren die kunstmatig gehouden zijn. Erg ongezond is transvet, een vet die van vloeibare vorm bewerkt is tot vaste vorm. Dit zit in veel producten die we beter mijden: bakvet, creamer, koek, snoep, frituur, hapjes, maar ook in kant-en-klare bouillon, pakjes en zakjes. Veel transvetproducten zijn bovendien rijk aan omega 6, wat we in verhouding tot omega 3 veel te veel binnen krijgen. Voor een betere verhouding vermijdt je teveel omega 6 en kies je vaker voor omega 3. Omega 3 zit in groenten, lijnzaad (-olie), noten en biologische vis, zuivel, vlees en eieren. Dierlijke producten van biologische herkomst bevatten omega 3, waar dezelfde producten uit de reguliere industrie juist industrie juist omega 6 bevatten. Een extra reden om te kiezen voor biologisch.
* Kook met veel kruiden en specerijen, zoals bijvoorbeeld kurkuma, gember en knoflook. Kruiden en specerijen zijn ontzettend gezond. In Rineke haar boeken is te lezen op welke specifieke symptomen diverse kruiden invloed hebben.
* Tenslotte is het verstandig om supplementen te slikken. Dit omdat ook onbewerkte producten tegenwoordig in sommige voedingsstoffen tekort komen door milieueffecten. Ook eventueel medicijngebruik heeft een sterk effect op onze biochemische stofwisseling. Bij gezondheidswinkels kun je advies inwinnen over welke aanvulling passend is bij jouw persoonlijke leefstijl. Bij Nuver ligt bovendien een lijst met het effect van diverse medicatie.
Over
Rineke
Rineke
Dijkinga is orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut. In haar
praktijk in Sellingen heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan in
het herkennen van symptomen. Ze
geeft al jaren voedingscursussen vanuit haar passie mensen te laten
ervaren hoe goed gezond én lekker eten samen gaan. In haar boeken
'Weten van (H)eerlijk Eten’, deel 1 en 2 geeft ze
informatie en vertaalt ze oude gewoontes naar deze tijd. Ze geeft
bruikbare en praktische adviezen om zelf gezonde maaltijden te
bereiden. In het 2e deel zijn de recepten bovendien zonder tarwe en
zonder koemelk, aangezien steeds meer mensen hier niet tegen blijken
te kunnen.
Gezondheidswinkel
NUVER zit aan de Rijksweg 18 in de Oosterhoogebrug in Groningen.
NUVER verkoopt natuurlijke voedingssupplementen, houdbare
biologische voeding, biologische cosmetica en verzorgingsproducten.
NUVER geeft advies op basis van de orthomoleculaire geneeskunde, wat
betekent dat er van wordt uit gegaan dat de gemiddelde Nederlander
tekorten heeft aan vitamines en mineralen. Door aanvulling met
producten op natuurlijke basis komt er weer balans in de
voedingsstoffen voor het lichaam. 14 april organiseert NUVER de volgende lezing: 'Hormonen en voeding' door Mireille Wijchers, natuurdiëtist van Voedgoed, voedingsadviesbureau voor duurzaam leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten