dinsdag 11 maart 2014

Rineke Dijkinga: "De beste dokter staat in de keuken¨.

Maandagavond 3 februari was de Groene Groninger te gast bij de lezing van Rineke Dijkinga. Om goede en onafhankelijke informatie te bieden, organiseert Gezondheidswinkel NUVER organiseert regelmatig lezingen over voeding. Ook Rineke zet zich graag in voor goede voorlichting over hoe we gezonder kunnen eten. Dit doet zij in haar praktijk, door het geven van lezingen en in haar veelgelezen boeken 'Weten van (H)eerlijk eten'.

Nu gezond, of later ziek?
Volgens Rineke moeten we kiezen: nu een beetje aandacht besteden aan gezondheid, óf later veel aandacht besteden aan ziekte. Maar wat is dan gezond? Dat hierover veel misverstanden bestaan, ziet Rineke dagelijks in haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Er is zoveel ingewikkelde en tegenstrijdige informatie, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Terwijl het volgens Rineke heel simpel is, als we terug gaan naar wat we altijd al wisten. Want we verschillen genetisch maar heel weinig van de oermens, dus zijn we qua behoeftes aan bouw- en brandstoffen nog steeds ingesteld op het jagen/ verzamelen van toen.

Oergenen vs welvaarstziektes.
Onze cellen functioneren dus nog net zo als toen we oermens waren, volgens Rineke. In het biochemisch functioneren van deze cellen ligt het verschil tussen gezond zijn en ziek zijn, want dit beïnvloedt alle processen in ons lichaam. Dus is er een optimale aanmaak van energie op celniveau nodig, om ook optimaal te kunnen functioneren op fysiek en psychisch/ emotioneel niveau. En als er geregeld sprake is van een tekort aan voedingsstoffen of een overschot aan afvalstoffen, heeft dit consequenties voor de rest van onze gezondheid. Voor een optimale biochemie, is naast beweging, ontspanning en supplementen, voeding van hoofdbelang: goede, gezonde en volwaardige voeding met de juiste bouw- en brandstoffen.


Dat onze biochemie tegenwoordig verre van optimaal is, uit zich in de vele chronische welvaartsziektes, zoals hart- en vaatziektes. In plaats van ze te behandelen met bijvoorbeeld medicatie, kunnen we ze volgens Rineke beter zien als signaal van een disbalans op celniveau. Zij vertelt dat 80 tot 90% van deze hedendaagse ziektes voort komt uit omgevingsfactoren: door de verandering van onze leefstijl en voeding.
In 50 jaar tijd zijn we bijvoorbeeld 35% van onze spiermassa kwijt geraakt. Maar vooral de kwaliteit van ons voedsel is zeer sterk achteruit gegaan, door hoe we onze grond en onze producten behandelen. Denk aan het effect van kunstmest en zure regen, maar ook de uitvoerige bewerking van ons voedsel, die ervoor zorgen dat er veel voedingsstoffen verloren gaan. Onbewust vullen we vaak onze maag, zonder onze cellen daadwerkelijk te voeden. Daarnaast zijn we veel onnatuurlijke stoffen gaan toevoegen aan ons eten, zoals conserveringsmiddelen, smaakversterkers, transvetten, suiker en indirect ook antibiotica en bestrijdingsmiddelen. Met als gevolg dat we ook nog een stuk minder kruiden en specerijen zijn gaan gebruiken, die juist veel gezondheidsvoordelen hebben.

Niet vullen, maar voeden.
Naar schatting kan zeker 70% van onze ziektes voorkomen worden met de juiste voeding. Dus met de keuzes die we maken in ons voedingspatroon, hebben we veel controle over onze gezondheid. Eten we om te vullen, of om te voeden of zelfs te genezen?
De sleutel ligt in het zelf bereiden van je eten. Geen kant-en-klaar eten, want vaak zijn deze zakjes, pakjes, kant-en-klare sauzen, etc. overmatig bewerkt en zitten ze vol met ongezonde toevoegingen. Door zelf te maken, kun je zelf bepalen en kiezen voor volwaardige, onbewerkte ingrediënten die je met kruiden en specerijen een groot gezondheidseffect kunt geven. Dat dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, laat Rineke zien in de vele recepten in haar boeken.

Oer-voedsel in het hier en nu.
In haar boeken laat Rineke ook zien welke basisingrediënten zij aanbeveelt; vol vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels, gezonde vetten en bioflavonoïden. Gebaseerd op de oertijd, toen we jager-verzamelaar waren en heel gevarieerd aten. Hoe kunnen we kennis van toen simpel en makkelijk in ons leven van nu gebruiken?

* Zorg voor een goede combinatie tussen langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten: 
- Koolhydraten (ongeveer 50%): groente, fruit en knolgewassen. 
- Eiwitten: eieren, noten, zaden, vlees van dieren die natuurlijk leven.
- Gezond vet: vette vis, noten en zaden.

* Kies voor pure, onbewerkte producten. Deze bevatten over het algemeen veel meer voedingsstoffen dan hun 'leeg-geraffineerde' soortgenoten. Zo heeft fructose uit bewerkte mais een heel ander effect dan uit vers fruit. Geraffineerde suiker kun je vervangen door rauwe kokosbloesemsuiker, palmsuiker of stevia. Als zout kun je het beste het zeer gezonde Keltisch zeezout gebruiken.

Eet zoveel mogelijk biologisch, wat we tot voor kort nog niet eens anders kenden. Door de manier van produceren zijn biologische producten rijker aan voedingsstoffen. Bovendien bevatten ze minder toevoegingen, antibiotica en bestrijdingsmiddelen.

Eet niet teveel granen, zuivel, aardappelen en peulvruchten. Aangezien wij deze producten pas zijn gaan eten toen we met landbouw begonnen, zo'n tienduizend jaar geleden, zijn onze genen hier nog niet goed aan gewend. Ze worden dan ook vaak gelinkt aan diverse chronische klachten.

Wees niet bang voor vet en cholesterol, dit zijn heel belangrijke en waardevolle stoffen voor onze cellen. Kies voor de juiste vetten en zoek naar een goede balans. Minder gezond zijn vetten die intens bewerkt zijn, of die afkomstig zijn van dieren die kunstmatig gehouden zijn. Erg ongezond is transvet, een vet die van vloeibare vorm bewerkt is tot vaste vorm. Dit zit in veel producten die we beter mijden: bakvet, creamer, koek, snoep, frituur, hapjes, maar ook in kant-en-klare bouillon, pakjes en zakjes. Veel transvetproducten zijn bovendien rijk aan omega 6, wat we in verhouding tot omega 3 veel te veel binnen krijgen. Voor een betere verhouding vermijdt je teveel omega 6 en kies je vaker voor omega 3. Omega 3 zit in groenten, lijnzaad (-olie), noten en biologische vis, zuivel, vlees en eieren. Dierlijke producten van biologische herkomst bevatten omega 3, waar dezelfde producten uit de reguliere industrie juist industrie juist omega 6 bevatten. Een extra reden om te kiezen voor biologisch.

Kook met veel kruiden en specerijen, zoals bijvoorbeeld kurkuma, gember en knoflook. Kruiden en specerijen zijn ontzettend gezond. In Rineke haar boeken is te lezen op welke specifieke symptomen diverse kruiden invloed hebben.

Tenslotte is het verstandig om supplementen te slikken. Dit omdat ook onbewerkte producten tegenwoordig in sommige voedingsstoffen tekort komen door milieueffecten. Ook eventueel medicijngebruik heeft een sterk effect op onze biochemische stofwisseling. Bij gezondheidswinkels kun je advies inwinnen over welke aanvulling passend is bij jouw persoonlijke leefstijl. Bij Nuver ligt bovendien een lijst met het effect van diverse medicatie.

Over Rineke 
Rineke Dijkinga is orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut. In haar praktijk in Sellingen heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan in het herkennen van symptomen. Ze geeft al jaren voedingscursussen vanuit haar passie mensen te laten ervaren hoe goed gezond én lekker eten samen gaan. In haar boeken 'Weten van (H)eerlijk Eten’, deel 1 en 2 geeft ze informatie en vertaalt ze oude gewoontes naar deze tijd. Ze geeft bruikbare en praktische adviezen om zelf gezonde maaltijden te bereiden. In het 2e deel zijn de recepten bovendien zonder tarwe en zonder koemelk, aangezien steeds meer mensen hier niet tegen blijken te kunnen.

Over NUVER
Gezondheidswinkel NUVER zit aan de Rijksweg 18 in de Oosterhoogebrug in Groningen. NUVER verkoopt natuurlijke voedingssupplementen, houdbare biologische voeding, biologische cosmetica en verzorgingsproducten. NUVER geeft advies op basis van de orthomoleculaire geneeskunde, wat betekent dat er van wordt uit gegaan dat de gemiddelde Nederlander tekorten heeft aan vitamines en mineralen. Door aanvulling met producten op natuurlijke basis komt er weer balans in de voedingsstoffen voor het lichaam. 14 april organiseert NUVER de volgende lezing: 'Hormonen en voeding' door Mireille Wijchers, natuurdiëtist van Voedgoed, voedingsadviesbureau voor duurzaam leven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten