maandag 22 juni 2015

Verpakkingsvrije farce

Het afgelopen jaar is er veel aandacht besteed aan verpakkingsvrije winkels. Dat ze überhaupt al bestaan in het buitenland en waar de eerste in Nederland zou komen. Dat de eerste er al was maar dat bleek een hoekje van een winkel te zijn en niet een volledig verpakkingsvrije winkel. Maar een maand gelden was het dan zover, in Groningen opende de 1ste verpakkingsvrije winkel haar deuren. Er was veel promotie omheen, goed bijgehouden social media die potentiële klanten op de hoogte hield en een succesvolle crowdfundingcampagne die de winkel mogelijk maakt en tegelijkertijd betrokkenheid genereert. Daar is helemaal niets op aan te merken. De winkel is ook ruim opgezet en de afwerking is werkelijk prachtig en rustgevend te noemen.


Door de jaren heen heb ik mensen horen klagen over de vele verpakkingen in winkels, de chocoladeletters met een papiertje, een plasticje en een kartonnetje. Een verpakking is prima maar zijn er echt 3 verpakkingen per product nodig? Nee was steevast het antwoord. Mijn voorstelling van een verpakkingsvrije winkel is dat men zelf een potje, doosje en tas meeneemt om de spulletjes in mee naar huis te nemen. Kan ik begrijpen dat er iets van verpakking wordt aangeboden in het geval dat mensen zelf vergeten iets mee te nemen? Jawel (alhoewel met zo'n aanpak leert men het natuurlijk nooit). Voor ieder product dat er verkocht wordt zijn er diverse verpakkingen verkrijgbaar, van katoenen tasjes tot glazen flessen. Het is wat dat betreft meer een koop een verpakking winkel dan een verpakkingsvrije winkel.


Met de producten die verpakkingsvrij verkrijgbaar zijn hebben ze niet bepaald de primeur. Olijfolie etc. zijn bij diverse winkels en marktkramen in de stad al op deze wijze verkrijgbaar hetzelfde geldt voor thee, meel, noten en muesli. Groente en fruit wordt op meer plaatsen verpakkingsvrij aangeboden dan verpakt. De producten die tot in de treuren verpakt zijn worden hier helemaal niet aangeboden dus wat dat betreft weinig vernieuwend.


Alles in de winkel is biologisch en daar wordt weer een vooroordeel dat veel mensen over biologisch hebben bevestigd namelijk dat biologisch duur is. Verantwoord eten hoeft helemaal niet duur te zijn maar als je het merendeel van je boodschappen hier wilt doen zul je toch een stevige portemonnee mee moeten nemen. Het is niet alleen duur de prijzen zijn gerust waanzinnig te noemen. Vergelijk het met biologische artikelen in de rest van de stad en dan torent deze winkel er qua prijzen met kop en schouders bovenuit.

Iedere stap op het gebied van duurzaamheid is er één in de goede richting en gezien het enthousiasme wat deze winkel genereert lijkt er een markt voor te zijn. Een plekje in mijn wekelijkse boodschappenrondje hebben ze niet veroverd maar ik wens ze alle succes van de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten