zondag 9 september 2012

Het plukbos: biologisch fruit zelf geplukt


In 2010 werd in Kardinge het eerste plukbos geopend door burgemeester Peter Rehwinkel. Inmiddels vind je plukbossen op meerdere plekken rond de stad. Een plukbos is een stuk grond met daarop fruitbomen en bessenstruiken, waar iedereen kan zien hoe fruit groeit en waar iedereen mag plukken. Zeker op een leeg en on-inspirerend veld is een plukbos een mooie invulling. En ook belangrijk: samen met je buren voor de bomen zorgen en daarna het fruit plukken is natuurlijk hartstikke gezellig!  

Kortgeleden is er in Helpman ook een plukbos ontstaan. Ditmaal was op initiatief van een buurtbewoner die samen met een groep medestanders een stuk grond heeft omgetoverd in een plukbos met fruitbomen en bessenstruiken. De bomen zijn nog jong, dus nu valt er nog niet veel te plukken, maar voor de toekomst staan er oogstfeesten, sap persen en stroop maken op het programma.

Op dit moment zijn de plukbossen nog te jong om veel opbrengst te geven. Gelukkig is er in het wild ook nog wel wat te vinden: de Groene Groninger-redacteurs vonden daslook, bieslook, bramen, hazelnoten, vlier en rozenbottel, paardenbloemen, tuinbonen en zelfs aardperen!

Pluk ze!
~GdJ



Geen opmerkingen:

Een reactie posten