zondag 9 september 2012

Koken voor buurtgenoten!


Thuisafgehaald.nl: het klinkt misschien als de zoveelste fastfood-bestel-website, maar don’t be fooled by the name, dit is iets heel anders! Via Thuisafgehaald.nl kunnen stads-, dorps- en buurtgenoten zelfbereide maaltijden met elkaar delen. Als afhaler kun je een maaltijd ophalen bij buurtgenoten. Zodra je zelf een maaltijd online plaatst, 'upgrade' je jezelf tot kok. Dan kunnen buurtgenoten bij jou een maaltijd komen afhalen, je 'volgen' en je bedanken voor de afgehaald maaltijd. Zodra een kok een maaltijd online plaatst, krijgen alle afhalers (en koks, want als kok kun je ook nog steeds afhalen) in de buurt een e-mail dat er een maaltijd aangeboden wordt. Afhalers kunnen dan een
portie reserveren, zodat de kok weet voor hoeveel afhalers hij kookt.

Vlak na de lancering van Thuisafgehaald.nl in april van dit jaar attendeerde een vriendin mij op de website. Op dat moment waren er nog weinig Thuisafgehaald-gegadigden in Groningen. En het aantal koks was op één hand te tellen. Ik heb gelijk een uitgebreide menukaart samengesteld en zo af en toe bied ik daar een maaltijd van aan. Er is altijd veel animo voor mijn aanbod en dat is echt leuk! De prijzen voor de maaltijden blijven laag, doordat afhalers direct aan de koks betalen. Een maaltijd kost meestal rond de 4 euro. Als kok kan je wel een klein beetje op je maaltijden verdienen, maar voor het geld moet je het niet doen. Want om voor acht afhalers te koken in mijn ieniemienie-studentenkeukentje mag ik wel een paar uurtjes uittrekken... Sinds april is het aantal afhalers en koks in Groningen gestaag gegroeid. Op het moment van schrijven telt onze stad 34 koks en ongeveer 100 afhalers.



Thuisafgehaald.nl is een duurzaam initiatief. Immers, voor meer mensen koken kost minder gas, elektriciteit en verpakking dan als iedereen voor zichzelf kookt. Bovendien kun je ook het eten dat je over hebt aanbieden, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Daarnaast bevordert Thuisafgehaald.nl de sociale contacten in de buurt - al moet je in een stad als Groningen nog al eens een paar wijken verderop zijn om je eten af te halen.

Dat dit initiatief werkt, is een teken dat mensen bewust koken en daarbij ook aan elkaar denken. Volgens mij vult Thuisafgehaald.nl een gat in de markt: voor fastfoodfreaks is er eten genoeg te bestellen, maar als je gezond eten wilt afhalen, kun je nergens terecht. Thuisafgehaald.nl biedt een uitgelezen mogelijkheid om gezond en betaalbaar (en vaak biologisch en/of vegetarisch!) eten af te
halen. Door eten te delen via de moderne communicatiemanieren haalt Thuisafgehaald.nl een lang vergaan buurtgevoel terug. Dus: houd je van koken voor je buurt of gezond eten afhalen in je buurt: ga dan naar www.thuisafgehaald.nl en maak een profiel aan. Het zou toch geweldig zijn als er straks op elke straathoek maaltijden afgehaald kunnen worden!

~ WW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten