dinsdag 15 september 2015

Het geheim van de perfecte steak


Je bent wat je eet. Het is daarom verstandig om zo puur mogelijk te eten. Vlees kan ook zo puur mogelijk zijn. De Belted Galloway runderen van Stal Rozenburg zijn een kruising van de Nederlandse Lakenvelder en Schotse runderen. Iets minder knuffelig dan de Schotse hooglander maar zeker pluiziger dan de het Nederlandse rund. Door deze extra beschermlaag staat een deel van de kudde van Stal Rozenburg het hele jaar door buiten. In het lente- en zomerseizoen worden diverse percelen graslanden afgewisseld zodat er gehooid kan worden. Een ander deel wordt tot kuilgras gemaakt. In de herfst- en wintermaanden worden ze hiermee bijgevoerd. De hooggelegen percelen worden ´s winters gebruikt als weide voor deze Belted Galloways.



Het vlees van Stal Rozenburg kwam ik tegen op deOmmelandermarkt. Toch hoef je geen maand te wachten op de volgende markt. Het vlees wordt namelijk ook verkocht op Zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren. Onder de rook van Groningen is dit een mooie locatie om Groningse streekproducten te kopen. Het assortiment is uitgebreid met o.a. kazen, bloem/meel mixen, wijnen, bieren en snoepjes. De Mikkelhorst heeft ook een uitgebreide kinderboerderij, speeltuin, pluktuin (bloemen en bessen van ‘t seizoen) en een theeschenkerij. Ook zullen er Belted Galloway runderen van Stal Rozenburg op de Mikkelhorst komen te staan. Op deze manier is er een mooie samenwerking die bijdraagt aan de totstandkoming van de perfecte steak.

Streekproducten bij Zorgboerderij De Mikkelhorst

Een deel waar we liever niet mee geconfronteerd worden is de slacht toch is dit ook een belangrijk onderdeel van het vlees dat op ons bord terecht komt. De runderen worden geslacht bij Kroon een lokaal slachthuis dat als sinds 1870 bestaat. Hier wordt een zo ontspannen mogelijke sfeer gecreĆ«erd wat zorgt voor een betere kwaliteit vlees. Om hier nog verder aan bij te dragen wordt het vlees van deze Belted Galloway runderen, na de slacht, nog zo’n 2 weken gerijpt. Hierdoor ontspant het vlees nog meer wat werkelijk zorgt voor de perfecte steak! Het geheim is dat alles moet kloppen voeding, land, het leven in de kudde en ja zelfs het einde moet goed geregeld zijn. Om zelf aan de slag te gaan met de steak, het gehakt en al het andere vlees dat afkomstig is van deze bijzondere runderen ga je naar bij De Mikkelhorst of kijk voor meer informatie op Stal Rozenburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten