woensdag 22 juli 2015
Vier de Werelderfgoedweken op de Wadden
De Waddenzee is in 2009 benoemd tot werelderfgoed. Momenteel zijn de werelderfgoedweken in volle gang, tot half september worden er een heleboel bijzondere activiteiten in het kader hiervan georganiseerd. Komend weekend kun je bijvoorbeeld al in de vroege uurtjes van de schoonheid van dit natuurgebied genieten met de excursie; Doe eens Wad, waarbij je ook nog iets terug doet voor de natuur, een biologische lunch nuttigt en lekker gaat varen.
Op 2 augustus wordt er een kajaktocht over de Dollard georganiseerd. Dit is ook een compleet dagje uit. Zandbanken waar vaak zeehonden uitrusten worden gepasseerd net als vele afwisselende landschappen die je alleen hier tegenkomt. Ook wordt er een vogelkijkhut bezocht en lekker geluncht.
Op een hele bijzondere manier naar de vallende sterren kijken kan op 12 augustus. Met een gerestaureerd zeilschip vertrek je vanaf Ameland naar het Westgat waar voor anker wordt gegaan en je in het donker, op de Waddenzee dit natuurspektakel kunt aanschouwen.
Dit is slechts een greep uit de activiteiten van de werelderfgoedweken georganiseerd door de Waddenvereniging. Naast deze uitjes met een speciaal tintje gaan de dagelijkse activiteiten van de vereniging ook gewoon door. Of je liever een excursie doet met een culinaire inslag, de handen uit de mouwen wilt steken, wilt wandelen of een lezing wilt bijwonen, zij organiseren het allemaal. Je kunt natuurlijk ook lid worden en zo bijvoorbeeld korting krijgen op verschillende activiteiten of producten in de winkel maar nog belangrijker natuurlijk, je steunt het behoud van de Waddenzee, het enige Nederlandse natuurgebied met deze bijzondere beschermde status.
Bezoek voor meer informatie de website: Waddenvereniging
zondag 19 juli 2015
Swap your Stuff Picknick afgelast
Helaas i.v.m. de weersvoorspellingen voor vanmiddag, regen tot 16.00 uur, gaat de Swap Your Stuff picknick niet door. Er wordt een nieuwe datum geprikt en daarvan houden we je natuurlijk op de hoogte!
woensdag 15 juli 2015
Verhuizing Rozemarie
Rozemarie, het adoptiekalfje van Stefania, is verhuisd naar een ander weiland met fris en lang gras. Ze heeft het reuze naar d'r zin met de rest van de kudde en groeit goed. Grote vriendin Toos de Lakenvelder was eigenwijs en had geen zin om mee te verhuizen dus die kwam een dag later!
![]() |
Een eigenwijze Toos met een metgezel, 1 dag later |
![]() |
Rozemarie en Toos herenigd! |
![]() |
Stier Arjan |
![]() |
Stier Arjan |
dinsdag 14 juli 2015
Het Geweide Hof, een uitje naar de oorsprong van ons brood
![]() |
De heerlijke broden van Bakkerij Staghouwer |
Bakkerij Staghouwer organiseerde de excursie: naar de oorsprong van ons brood. En aangezien zij fantastisch brood hebben (probeer vooral eens de Cardos Walnoot-Rozijnen) wilde ik graag mee om meer te weten te komen over het waar, hoe en waarom van de granen die in dat heerlijke brood zitten. De excursie wordt gehouden op Het Geweide Hof, Biologisch Landbouw Informatiecentrum. Ik had hier al vaak van gehoord want hier worden de meeste biologische granen geproduceerd voor het brood in onze provincie en nu mocht ik er eindelijk heen! En er zat nog een fantastische lunch van Bakkerij Staghouwer bij ook
Piet van Zanten is de 6e generatie Piet van Zanten, die aan het boeren is aan de Geweideweg in Garmerwolde (echt waar ze heten allemaal Piet). Omstreeks 1840 begon de eerste met een gemend bedrijf, zowel akkerbouw als veehouderij. In de jaren '70 van de vorige eeuw is de intensivering van het boerenbedrijf ook hier toegeslagen en is er gekozen voor enkel akkerbouw. Toen nog gangbare akkerbouw zoals ze dat hier noemen.
![]() |
De 6e generatie Piet van Zanten |
Omdat er in die tijd ook een graanoverschot was leek het Piet niet handig om maar meer en meer te produceren dus hij is de omslag gaan maken en in 2002 heeft hij de volledige biologische certificering rond gekregen. Dat is een hele andere manier van werken. Het niet gewenste kruid wordt met een machine verwijderd. Om met deze machine door het veld te kunnen is er een grotere afstand nodig tussen de gewassen en dus een lagere opbrengst. Voorheen waren de opbrengsten zo'n 9,5 ton tarwe per ha, nu spreken we van 4,5 ton tarwe per ha maar de prijs dan ook wel hoger natuurlijk.
![]() |
Een veld Luzerne. De gele bloemetjes? Niet gewenst kruid maar na verschillende keren precisie maaien komt het allemaal goed hoor! |
![]() |
Oude rassen blijven bestaan dankzij dit bijzondere perceeltje |
Waarom het brood zó lekker is?
Toch is het aan de bakker om een lekker brood van deze ingrediënten te maken. Het werken met oude rassen op deze ambachtelijke manier (met gebruik van een molenaar i.p.v. een meelfabriek) vergt veel handwerk, vakwerk en geduld. De bijzondere verhalen van de landbouw en de bakker (zie hier het artikel Bakkerij Staghouwer meer dan biologisch brood) op locatie i.c.m. de heerlijke broodmaaltijd en huisgemaakte soep van Vera van Zanten (ook vangen we nog een glimp op van een knappe zoon die aan het werk is) maken het een topuitje! Na het succes van deze excursie zullen er in de toekomst meerdere excursies georganiseerd worden, deze zullen zeker aangekondigd worden in onze agenda dus hou die vooral in de gaten. Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om de sfeer van oude landbouw te proeven? Kom dan zaterdag 25 juli 2015 naar het Nostalgisch Oogstfeest in Garmerwolde van 13.30 tot 16.30 uur.
Het Geweide Hof
Garmerwolde
Bakkerij Staghouwer
Tolbert/Leek
In Groningen bij o.a. Gezondheidswinkel Nuver en Broodnodig op de Vismarkt
Online bij EKOnoom en BeterBio
![]() |
Een glimp |
Abonneren op:
Posts (Atom)