donderdag 16 januari 2014

OERsterke lezing van Richard de Leth

Donderdag 9 januari organiseerde Weetsmakelijk een lezing met Richard de Leth, waarin hij liet zien hoe we onze gezondheid zelf in de hand hebben. Tijdens zijn verhaal verbeelde Richard zelf duidelijk zijn visie dat niet alleen gezond eten belangrijk is, maar ook bewegen en plezier hebben in wat je doet. Enthousiast, bewogen en vol humor vertelde hij over gezondheid en een gezonde leefstijl. Dit maakte de avond in Haren niet alleen zeer informatief, maar ook zeer vermakelijk.

Wat is hier aan de hand?!
Richard vraagt zich af wat er de laatste eeuw is gebeurd met de mens. Waarom zijn we zo ongezond, zwak en ziek geworden? Waarom kampen we met zoveel overgewicht en met welvaartsziekten zoals allerlei chronische ziektes en psychische problemen?
Richard verwijst naar de jonge wetenschap epi-genetica, die laat zien dat onze genen zich aanpassen aan ons gedrag en onze omgeving. Volgens hem ligt de verklaring dan ook in onze leefstijl, waaronder ons voedingspatroon. Onze genen veranderen maar minimaal, maar de laatste eeuw is enorm veel veranderd in bijvoorbeeld de landbouw, gezondheidszorg, voedingsproductie en –consumptie. Eigenlijk is onze omgeving, en daarmee onze leefstijl, sneller veranderd dan goed is voor ons lichaam en ons welzijn.


Richard legt uit dat we genetisch lui gebouwd zijn. Lang geleden was het nodig energie te besparen om te kunnen overleven in moeilijke periodes. Bijvoorbeeld wanneer voedsel schaars was, of wanneer veel energie van ons lijf gevraagd werd om in leven te blijven. Hierom zijn we erop ingesteld zo min mogelijk te bewegen en zo veel mogelijk te eten wanneer het voorradig is. Echter is er in de westerse leefstijl nooit meer schaarste, maar juist overvloed. Alles wat we willen, ligt voor het oprapen. We hoeven weinig lichamelijke moeite te doen en krijgen daarnaast dagelijks veel ongezonde en overvloedige voeding aangeboden. Denk je maar eens in wat de opkomst van bijvoorbeeld de CV (1825), auto (1885), koelkast (1925) en GSM (1993) voor gevolgen hebben op onze energiehuishouding...



Een andere kijk op de zorg voor onze gezondheid
In zijn holistische visie op gezondheid gaat Richard er vanuit dat onze energiehuishouding niet op zichzelf staat. Hij ziet gezondheid als een samenwerking van de psyche, voeding, beweging, (ont-) spanning en sociale omgeving. Vanuit dat oogpunt kun je gezondheidsklachten in een breder kader bekijken. In de reguliere geneeskunde doen we veel aan symptoombestrijding, door middel van chirurgie of medicatie gaan we de symptomen tegen. Volgens Richard is dit weliswaar soms effectief, maar genezen we niet werkelijk. Indirect worden we er soms zelfs zieker door. Immers is de oorzaak van de klacht niet opgelost, en dus zal het lichaam een andere manier zoeken om een signaal af te geven. Zo ziet Richard bijvoorbeeld vaak dat mensen met eczeem die een hormoonzalf smeren, vervolgens last krijgen van bijvoorbeeld hun longen (astma).
Om echt beter, gezonder te worden, moeten we verder kijken. Lichamelijke en geestelijke klachten ziet Richard dan ook als een signaal, waarbij hij zoekt naar de achterliggende oorzaak. Op deze manier kun je het zien dat het lichaam een signaal geeft dat het iets kwijt wil of juist nodig heeft. Het is dus belangrijk om te onderzoeken wat het lichaam je wil vertellen en waar er bijgestuurd moet worden.

En het goede nieuws is....
Als het probleem in onze leefstijl ligt, ligt de oplossing hier logischerwijs ook. Dat is goed nieuws: het betekent dat we heel goed zelf de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid kunnen dragen! Richard pleit hierbij voor preventieve geneeskunde: zorgen dat je gezond blíjft.
Volgens Richard draait een goede gezondheid om een gezonde basis; om balans. Een gezonde basis maakt dat je veerkrachtig en flexibel bent en eventuele schommelingen zonder problemen kunt opvangen.
Het holistische oogpunt laat zien dat een goede balans niet alleen ontstaat door de juiste vorm en mate van voeding en beweging. Maar dat ook onze psyche een mate van balans verlangt. In bijvoorbeeld het afwisselen van spanning en ontspanning en in het afgeven en opbouwen van energie. Ook hierin creëert de tegenwoordige manier van leven soms disbalans. We leven veel sneller, waardoor ons lichaam voortdurend stress ervaart. Ook hebben we in ons werk vaak contact verloren met ons uiteindelijke doel, met onze passie. Ontspanning is dus heel belangrijk, evenals het ervaren van dingen als zelfvertrouwen, veiligheid en plezier.

"De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, 
maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, 
voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte."
(Thomas Edison 1847-1931)


Maar hoe dan?
Eigenlijk is dat heel simpel. Geen enkel lijf is hetzelfde en daarom is het vooral belangrijk om te leren luisteren naar ons lichaam. Ons meer te verbinden onze eigen natuur en ook met de natuur in het algemeen. We zouden de natuur als leraar moeten gebruiken en zo leren meer aan te sluiten bij onze natuurlijke behoeftes en ritmes. 

Hierbij kunnen we volgens Richard veel leren van de tijd waarin deze verbinding nog vanzelfsprekend was. Vandaar ook zijn verwijzing naar de leefwijze van de oermens. De oermens at vooral veel groenten, fruit en noten en zaden en moest zelf zijn eten bij elkaar 'bewegen'. Daarbij zijn een heleboel dingen “eigenlijk heel logisch”. Iets meer dan 50 jaar geleden waren alle groenen en fruit nog gewoon biologisch; kunstmest en pesticiden bestonden immers nog niet. Hoe normaal is het eigenlijk om gif te spuiten op onze voeding en toe te voegen aan onze verzorgingsproducten? Is dit natuurlijk of logisch? Wat is het effect op de natuur en op ons lichaam? En welke andere keuzes hebben we?

Volgens Richard leveren geraffineerde suiker, alcohol en roken in deze volgorde de meeste risico's op voor onze gezondheid. Ook kun je volgens hem vraagtekens zetten bij voedsel dat vroeger bij de productie meer energie kostte dan dat ze opleverde. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan brood en zuivel, maar ook een heleboel andere bewerkte producten. Vet vlees bestond niet eens, maar we leefden wel veel bij de zee en aten dus veel zeevruchten. Ook was er een heel andere balans in welke vetten we innamen.
Over granen vertelt Richard dat deze eigenlijk niet bedoeld zijn om gegeten te worden, maar om uit te groeien tot plant. Ter zelfbescherming maken granen dan ook stofjes die voor ons lichaam eigenlijk helemaal niet goed zijn. Hierdoor hebben veel mensen onbewust last van het lekkende darm syndroom, wat volgens Richard zelfs de basis is van de meeste gezondheidsproblemen op dit moment.

Meer informatie 
In zijn boek 'Oersterk' legt Richard uit hoe je volgens hem je gezondheid kunt verbeteren. In het vervolg hierop, 'Oersterk koken' helpt hij je deze theorie in praktijk te brengen. Samen met de Groningse diëtiste en studiegenoot Jolanda Dorenbosch geeft hij hiertoe simpele en snelle recepten. Ook heeft Richard meegeschreven aan 'Vullen of voeden' dat afgelopen najaar werd uitgebracht en ouders de weg wil wijzen in voedingsland.
Om allemaal OERsterk 2014 te kunnen beginnen, geeft Richard bovendien hier 27 OERsterke tips. Meld je hier aan voor Richard zijn nieuwsbrief.

In dit filmpje vertelt de Groningse hoogleraar Pathofysiologie Frits Muskiet dat ook hij denkt dat het menselijk lichaam niet is gebouwd voor het huidige voedingspatroon. Hij zegt dat wanneer we hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas willen overwinnen, we moeten kijken naar de eetpatronen van onze voorouders.

Over Richard 
Drs. Richard de Leth is inspirator voor een gezonde en gelukkige leefstijl. Na het behalen van zijn doctoraal geneeskunde, specialiseerde hij zich in de orthomoleculaire geneeskunde  (juiste voedingsstoffen) en psycho-neuro-immunologie (samenwerking van psyche, zenuwstelsel, hormonen, immuunsysteem, sociale leefwereld, voeding, beweging). Ook verdiepte hij zich in voeding, kinesiologie, psychologie, homeopathie en fytotherapie.
In zijn praktijk voor integrale geneeskunde helpt Richard mensen zichzelf te genezen. Hij werkt vanuit de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is waarin alles met elkaar is verbonden. En stelt dat het lichaam een natuurlijk vermogen heeft om storingen te verhelpen, die kunnen ontstaan bij wat we eten, denken en doen. Klachten ontstaan volgens hem als het lichaam uit balans raakt. Hierom richt hij zich op het opsporen van deze oorzaken en met lichaamsvriendelijke behandelwijzen te verhelpen, om de balans te herstellen.

Over Weetsmakelijk
Organisator van de avond is Merel Snoeijing van Weetsmakelijk. Merel heeft zelf ervaren wat voeding met je gezondheid doet. Hardnekkige gezondheidsklachten verdwenen op slag, toen zij suiker en brood achterwege liet. “Waarom heeft niemand mij dit verteld?”, vroeg zij zich af. Voor haar een goede reden om informatieve avonden over dit onderwerp te organiseren. Eind 2013 gaf ze het woord aan Leontien Aarnoudse, auteur van 'Groene Garde' en aan Rineke Dijkinga, van 'Weten van (h)eerlijk eten'. Groene Groninger gaat Weetsmakelijk zeker in de gaten houden, via de facebookpagina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten